Cibule nad zlato: 10 tipů, jak ji využít

Je skvělá nejen jako základ polévek a omáček. Dokážete s ní hotové divy při čištění a skvělá je i jako přírodní medicína. Máme pro vás 10 tipů, na co všechno se vám bude hodit.

1 Lék nad léky
V tomhle zimní období je cibule skvělým bojovníkem proti kašli. Skvěle funguje jak cibulový čaj, tak i šťáva.

 

2 Na bolesti
Naše babičky doporučovaly cibuli jako obklad na bolavý zátylek. Jen se nakrájela, zabalila do čisté utěrky nebo jiného hadříku a přiložila se na bolavé místo.

3 Pohlcovač pachů
Připálili jste při vaření něco a kuchyni to je pořád cítit? Cibule to vyřeší. Stačí ji rozkrojit a plochou stranou položit na porcelánový talířek. Pach z místnosti odstraní,

4 Čistič nožů
Skvělá je cibule ve chvíli, když potřebujte dostat z nějakého nože rez. To pak ostří přetřete několikrát polovinou cibule

5Barva na vajíčka
O Velikonocích se v cibulových slupkách ponořených v horké vodě krásně barví vajíčka. Podle toho, jak dlouho je budete máčet, získají okrovou až hnědou barvu.

6 Oživovač barev
Máte doma obraz po babičce? Pokud je to olejomalba a není nijak zvlášť cenná, můžete mu dopřát krásně živé barvy. Jen ho jemně přetřete půlkou cibule a pak otřete měkkým suchým hadříkem.

7Zářivá okna
Při velkém úklidu vám cibule v kombinaci s octem pomůže při čištění oken a rámů. Potřete je cibulí a pak umyjte octovou vodou.

8Bělič prádla
Zažloutlé bílé prádlo se přes noc namočí do vody, kde je jádrové mýdlo smíchané s cibulí a octem. Druhý den se prádlo vyndá a vypere, nejlépe na 90 °C.

9Proti hmyzu
Na vosí nebo včelí bodnutí dobře zabere, když postižené místo potřete cibulí. A když půjdete do lesa a potřete si kůži cibulí, dají vám hmyzáci pokoj.

10Odpuzovač
Hlavně pro kocoury, kteří mají občas tendenci mstít se páníčkům čůráním na místa, kam by neměli, je cibule odporná. Takže stačí kolem místa položit plátky cibule a čtyřnohý mazlík se mu vyhne.