5 zásad, jak si venku úspěšně vypěstovat bylinky

Okna už mám přeplněná rajčata, okurkami, paprikami a spoustou jiných rostlin, a tak jsem moc ráda, že se konečně můžu pustit do výsevu přímo ven. Vděčné jsou na to hlavně odolné jednoleté bylinky.

Doma mám zahrádku jako dlaň a do výšky čůrajícího psa, a tak jsem se letos rozhodla využít pro bylinky, kromě tradičního petrželáku, i vertikální záhonky – navlékla jsem květináče na tyč. Ve výšce budu mít při dalším použití mnohem lepší pocit. Co všechno se chystám do nádob dát? Koriandr, petržel hladkou i kadeřavou, pažitku, saturejku, meduňku a oregano. Těm případný pokles teploty už tolik neublíží. Kdyby bylo nejhůř, hodím přes ně netkanou textilii. Nejžádanější bazalka si ještě bude muset počkat.

4 DIY-Garden-Pots-5

Tímhle jsem se nechala inspirovat. Jen jsem dřevěnou tyč nahradila kovovou, které se dá lépe zarazit do země.

Zdroj

1. Hutná půda udusí kořeny

Většina bylinek potřebuje kyprou půdu, ve které se nebude zbytečně držet voda. To by pak kořenům hrozilo přemokření. Proto je dobré substrát promíchat s trochou kompostu. Když se rozhodnete sázet přímo na záhon, je potřeba půdu dobře zrýt a především zbavit plevelů. Pak přidejte kompost a případně i trochu písku a záhon znovu pěkně srovnejte hráběmi.

Petržel sice trochu déle klíčí, ale vydrží pak dlouho.

2. Pozor na hustý výsev 
Nebuďte hamižní a nechtějte mít všeho hodně. Na každém sáčku se semínky je udán správný rozestup. Když budete moc přidávat, nebudete mít víc, ale míň. Když jsou bylinkové jednoletky moc blízko u sebe, ubírají jedna druhé životní prostor, živiny i vodu. Když sazenic vzejde moc, je lepší přebytečné odstranit.

3. Studená voda je zabije
Tolikrát omílané téma o studené vodě se mi zdálo zbytečné zmiňovat. Jenže spousta lidí na to stále zapomíná. Když máte na zahradě sud s vodou, je vystaráno. Prostě odstátou měkkou vodu odeberete a zalijete. Jenže na většině míst teď sudy zejí prázdnotou, a tak člověk sáhne po vodě z vodovodu. Pěkně ji odtočí a jde zalévat. To je špatné hned nadvakrát. Za prvé je studená voda pro rostliny šok. Za druhé je voda plná chloru. Proto je lepší nechat vodu z kohoutku odstát, aby mohl vyprchat.

4. Špatní sousedé se umoří
Ať na záhonku nebo v nádobě, je potřeba k sobě vysít i později vysadit bylinky se stejnými požadavky na půdu, vodu i slunce a hlavně i délkou života. Je lepší dát k sobě jednoletky a trvalky k trvalkám. Středomořské bylinky zase milují sucho, které nevyhovuje například mátě.

5. Plevelu nedejte šanci
I do květináčů se dostane plevel. Radím ho pravidelně vytrhávat, protože je rozhodně silnější než bylinky. To samé platí na záhonech, kde je nejlepší zakleknout a vyzbrojit se motyčkou nebo vycpávačem plevele. Chemii nepoužívám, to bych si bylinky mohla rovnou koupit. Určitou možností je dát kolem bylinek mulč, ale já raději volím záklek.